tirsdag den 25. december 2012

Boller og marmelade

Sidste år var vi på besøg hos min far i det nordjyske. Vi plyndrede hans ribsbuske og solbærbuske, og tog desuden på heden for at samle bær. Ribsgelé er en ret vigtig del af mine basisvarer når jeg laver sovs eller vildtretter. Det hører sig bare til, så derfor kan man vel lige så godt prøve at lave det selv. Det blev rigtig godt. Resten af bærrene blev brugt til marmelader, som virkelig også smager skønt.




Et billede af fangsten på mit lille køkkenbord

Inden de næste billeder kommer, vil jeg godt lige advare om, at det sviner en hel den (eller også er det bare mig der sviner i et køkken - prøv selv, og bedøm. ;) )

Jeg gik først i krig med ribsgelé'en - først skulle ribsene koges ud, og derefter igennem et klæde, da jeg kun skulle bruge saften. Det tog laaang tid for mig, for jeg er ikke helt velassorteret i mit køkken, så det blev lidt improviseret noget af det.




Så havde jeg læst et sted på nettet, at man kunne lave en såkaldt gelétest, ved at blande en spiseskefuld ribssaft med en spiseskefuld sprit, og hvis blandingen geleterede inden for få minutter så kunne man lave gele af den. Jeg havde i kampens hede glemt alt om måleforholdene, så jeg smed lidt ribssaft i en ordentlig røvfuld sprit, men resultatet blev da en lille gelé-klump på bunden af glasset. :)





Så tilsættes sukker, 1 kg pr liter ribssaft, og det koges sammen i nogle minutter, og hældes på glas, der skal stå åbne til dagen efter.


Ribsgele klar til at hælde på glas

Næste projekt blev solbærmarmelade. Jeg tog en lille genvej her; Syltesukker. Det er godt nok nemt. Syltesukkeret er skraldet, iøvrigt. Havde jeg ikke haft det, så var det helt sikkert blevet lavet på gammeldaws manér. Lavede udgaven med mindre sukker, så et kilo bær til et halvt kilo sukker.







Det færdige resultat.

Proceduren er yderst simpel. Ca. et kilo bær i en gryde med et halvt kilo syltesukker, og så skal det bare koges godt sammen i nogle minutter og så på glas. Jeg har, lige som ribsgeléen ladet glassene stå åbne til dagen efter.

Præcis samme procedure blev brugt til marmeladen med bærrene fra heden




Og det færdige resultat

Jeg kunne ikke helt dy mig for at bage nogle nybagte boller til de hærlige marmelader, så her kommer opskriften og et par afsluttende billeder på en dags arbejde;

Boller med havregryn, 12 stk;
½ l lunkent vand
1 pk gær
1 tsk salt
1 tsk sukker
300 g havregryn, jeg brugte grovvalsede økologiske havregryn. Der kan sagtens bruges flere.
Mel til dejen slipper skålen, men dejen må ikke blive tør.

Lad dejen hæve ca. 30 minutter, hvorefter der formes boller, som igen hæver ca. 30 minutter
Kan evt. pensles med et sammenpisket æg og drysses med havregryn eller kerner af en art
Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter

Dejen kan bruges som grunddej, hvor man kan tilsætte hvad man ønsker, gullerødder, skinke el. andet. Kan også bruges til pølsehorn.

Super nemt, super simpelt, og SUPER lækkert!

Skraldede råvarer til bollerne: Gær, sukker og havregryn. Omkostningerne er altså ikke vanvittigt høje. :)











- Velbekomme :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar