tirsdag den 25. december 2012

Grøntsagslasagne

Lasagne er noget der i min familie kun laves på én måde - helt uden nogen form for friske grøntsager. Men nu er det sådan at skraldeture gerne giver et stort udbytte af grøntsager, så den klassiske lasagne fik noget af at twist. Jeg håber I kan lide den. :)


Jeg startede med at skære en masse grønt i stykker, som skulle i kødsovsen. Der blev snittet 3 små løg, ca. 6 forårsløg, en peberfrugt, revet en del gulerødder (Til rivejernet var fuldt) og skåret en blomkål i meget små buketter. Har aldrig prøvet at putte blomkål i lasagne før, men det var altså rigtig godt.


Løgene brunes, derefter en pakke oksekød, et glas Dolmio (Jeg plejer at bruge almindelige dåsetomater, men nu havde jeg lige dolmio - igen var den skraldet), og herefter krydret med salt, peber, paprika og tørret hvidløg (jeg glemte de friske til at starte med). Herefter blev en dåse majs (med vand) og gulerødder tilsat, og bagefter peberfrugt og forårsløg. Blomkålene kunne ikke være i gryden, men blev fordelt i lasagnen bagefter.


- Kødsovsen


- Blomkål, der ikke kunne være i kødsovsen


Så er det tur til bechamelsovsen (eller mornay - det er vel noget med at når der kommer ost i en bechamel bliver det en mornay...) En helt almindelig opbagt sovs med margerine, mel og mælk, tilsat salt og muskatnød, og til sidst smeltes noget ost i sovsen. Jeg bruger helst almindelig skæreost. - det man køber færdigrevet i butikker har sjældent noget med en god ost at gøre. Iøvrigt mener jeg også at osten var skraldet.


- Den færdige mornaysovs


Og så skal den bare lægges sammen, med fuldkorns økologiske lasagneplader (dog købt meget billigt på tilbud :) )


Rækkefølgen: Kødsovs, blomkålsbuketter, mornay, lasagneplader. Og så forfra igen, til man slipper op. :)


- Et "undervejsbillede"

- Lasagnen klar til at komme i ovnen

Og så bare i ovnen med lasagnen, 200 grader i omkring 3 kvarter.

- Den færdige lasagne
- Velbekomme :)

Indbagt laksefars


I dag havde vi taget laksefars op af fryseren, men jeg synes ikke rigtig jeg gad fiskefrikadeller da det kom til stykket. Derfor fandt kæresten en opskrift på indbagt laksefars som blev afprøvet, med lidt modifikationer. Opskriften stammer fra dk-kogebogen.dk og jeg er sikker på at en hurtig søgning giver resultatet. :)

I hvert fald synes jeg at resultatet blev ret godt, på trods af, at jeg brugte laksefars der egentlig allerede var gjort klart til fiskefrikadeller, og jeg tror man skulle have brugt laksefars uden noget tilsat, men det havde jeg altså ikke.


Opskriften;


Dejen:
4 dl hvedemel
150 g margarine
lidt salt
lidt koldt vand til at samle dejen

1 æg til pensling

Melet, saltet og margarinen æltes sammen, og lidt koldt vand tilsættes for at samle dejen. Den stilles i køleskab mens resten forberedes.


Laksefars:
En pakke laksefars
1½ dl mælk
2 æggehvider
1 dl kogte ris
lidt revet citronskal
salt
peber
Mel, til farsen har en relativt fast konsistens.

Det hele blandes sammen.

Dejen rulles ud i to aflange stykker, og farsen lægges imellem. Den pensles og sættes i ovnen ved 200 grader i 30 minutter.




Tilbehøret blev kogte kartofler, asparges med lidt skinke omkring der havde været i ovnen til skinken blev sprød, og lidt lynstegte grøntsager, bestående af broccoli, peberfrugt, asparges, citron og løg, stegt i en smule olivenolie.

Grøntsager i panden

Og til aftenens tallerken:

Alle grøntsager, bacon, laksefars, ja selv mel og æg var skraldet.

- Velbekomme :)

Stegt flæsk, på en ny måde


Nu kommer jeg jo fra Jylland, og hjemme hos mine forældre har stegt flæsk altid været paneret, og så med kartofler og persillesovs. Stegt flæsk er ikke ligefrem slankemad, men ikke destomindre så har jeg en ordentlig bunke flæsk liggende i fryseren, og i dag skulle det afprøves. Men på en ny, og lidt sundere måde end jeg er vant til.

Flæsken er, ligesom samtlige andre grøntsager, krydderurter mv. skraldet. :)


Flæsken blev ikke paneret eller noget, den blev blot lagt på en rist over en bradepande, og så ind i ovnen på 225 grader til den er gylden og sprød, hvorefter den vendes og gøres sprød på den anden side også. Grill i ovnen hjælper når man er utålmodig som mig. ;) I hvert fald blev resultatet ret godt, meget af fedtet blev smeltet af, og ingen panering til at opsuge alt det dejlige fedtstof fra panden. Bonus!


Flæsk - klar til at komme i ovnen

Tilbehøret blev kogte blomkålsbuketter, kogt på helt traditionel vis.

Blomkålsbuketter inden kogning

Peberfrugtsalsa, bestående af 2 peberfrugter skåret i tern, med nogle cherry-tomater, finthakket løg, saft fra en citron, lidt olivenolie og frisk basilikum. Super lækkert og ikke mindst kønt tilbehør (Dejligt med farver!) :)


Desuden fik vi noget citronstegt spidskål, som var en spidskål snittet i strimler, stegt ved høj varme i lidt olie i nogle minutter, herefter en lille klat smør, saften af en citron og lidt salt og peber. Meget velsmagende.

Spidskål i panden

Sidst men ikke mindst, så fik vi også bagekartofler til, på den nemme måde. 4 bagekartofler på lidt køkkenrulle i mikroovnen, og så fik de 13 minutter. De får ikke helt den rigtige bagekartoffelsmag, men kom jo selvfølgelig først i tanke om bagekartofler kort tid inden maden var færdig - typisk! En klat hjemmelavet persillepesto blev brugt i stedet for smør. Til slut et billede af aftenens tallerken:

(Jeg ved ikke hvorfor den roterer billedet...)
- Velbekomme :)

Boller og marmelade

Sidste år var vi på besøg hos min far i det nordjyske. Vi plyndrede hans ribsbuske og solbærbuske, og tog desuden på heden for at samle bær. Ribsgelé er en ret vigtig del af mine basisvarer når jeg laver sovs eller vildtretter. Det hører sig bare til, så derfor kan man vel lige så godt prøve at lave det selv. Det blev rigtig godt. Resten af bærrene blev brugt til marmelader, som virkelig også smager skønt.




Et billede af fangsten på mit lille køkkenbord

Inden de næste billeder kommer, vil jeg godt lige advare om, at det sviner en hel den (eller også er det bare mig der sviner i et køkken - prøv selv, og bedøm. ;) )

Jeg gik først i krig med ribsgelé'en - først skulle ribsene koges ud, og derefter igennem et klæde, da jeg kun skulle bruge saften. Det tog laaang tid for mig, for jeg er ikke helt velassorteret i mit køkken, så det blev lidt improviseret noget af det.




Så havde jeg læst et sted på nettet, at man kunne lave en såkaldt gelétest, ved at blande en spiseskefuld ribssaft med en spiseskefuld sprit, og hvis blandingen geleterede inden for få minutter så kunne man lave gele af den. Jeg havde i kampens hede glemt alt om måleforholdene, så jeg smed lidt ribssaft i en ordentlig røvfuld sprit, men resultatet blev da en lille gelé-klump på bunden af glasset. :)





Så tilsættes sukker, 1 kg pr liter ribssaft, og det koges sammen i nogle minutter, og hældes på glas, der skal stå åbne til dagen efter.


Ribsgele klar til at hælde på glas

Næste projekt blev solbærmarmelade. Jeg tog en lille genvej her; Syltesukker. Det er godt nok nemt. Syltesukkeret er skraldet, iøvrigt. Havde jeg ikke haft det, så var det helt sikkert blevet lavet på gammeldaws manér. Lavede udgaven med mindre sukker, så et kilo bær til et halvt kilo sukker.







Det færdige resultat.

Proceduren er yderst simpel. Ca. et kilo bær i en gryde med et halvt kilo syltesukker, og så skal det bare koges godt sammen i nogle minutter og så på glas. Jeg har, lige som ribsgeléen ladet glassene stå åbne til dagen efter.

Præcis samme procedure blev brugt til marmeladen med bærrene fra heden




Og det færdige resultat

Jeg kunne ikke helt dy mig for at bage nogle nybagte boller til de hærlige marmelader, så her kommer opskriften og et par afsluttende billeder på en dags arbejde;

Boller med havregryn, 12 stk;
½ l lunkent vand
1 pk gær
1 tsk salt
1 tsk sukker
300 g havregryn, jeg brugte grovvalsede økologiske havregryn. Der kan sagtens bruges flere.
Mel til dejen slipper skålen, men dejen må ikke blive tør.

Lad dejen hæve ca. 30 minutter, hvorefter der formes boller, som igen hæver ca. 30 minutter
Kan evt. pensles med et sammenpisket æg og drysses med havregryn eller kerner af en art
Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter

Dejen kan bruges som grunddej, hvor man kan tilsætte hvad man ønsker, gullerødder, skinke el. andet. Kan også bruges til pølsehorn.

Super nemt, super simpelt, og SUPER lækkert!

Skraldede råvarer til bollerne: Gær, sukker og havregryn. Omkostningerne er altså ikke vanvittigt høje. :)











- Velbekomme :)

Klar, parat, start...

For lige at komme ordentligt igang med denne blog har jeg fundet lidt gamle billeder frem af hvad jeg har lavet af mad med skraldede råvarer (primært...). Jeg tænkte at jeg lige ville lægge dem ind til inspiration, og som sagt for at komme igang.

Mine juleaftener (har holdt 3 ud af 4 indtil videre) har været indbringende i år. Jeg har fået en melkværn til min køkkenmaskine, og den er jeg rigtig spændt på at få afprøvet. Egentlig, så ønskede jeg mig den fordi jeg til tider laver fondantkager, og der skal bruges temmelig meget flormelis, og flormelis er ret meget dyrere end almindeligt sukker. Med sådan en skulle man kunne lave sit eget flormelis. Det skal i hvert fald prøves. Men ellers må jeg have fat i noget korn som jeg selv kan male og bage brød af. Det er i hvert fald et af det nye års projekter. Jeg er spændt!

Jeg håber I har haft en god jul

- Mille

mandag den 24. december 2012

Ny blog, ny blogger :)

Idag, juleaftensdag, så en ny blog dagens lys. Man skulle jo tro at jeg havde meget andet at give mig til, men en opfordring fra en veninde har kørt rundt i hovedet på mig nogle dage nu, og NU skal det være.

Skraldning er blevet mere og mere populært. Så hele idéen bag denne blog er at inspirere til hvad vi bruger det vi skralder til, give et indblik til ikke-skraldere om hvad man egentlig kan få ud af det, og så også for egen underholdnings skyld. :)


Vi er to studerende der startede med at skralde for 1½ år siden. Det er lidt svingende i perioder hvor tit vi er af sted, men vi forsøger at leve så meget efter at købe så lidt ind som muligt. Nogle gange går det godt, andre gange ikke.


Vores mad er meget varieret, og til tider meget eksperimenterende. Vi bestræber os på at bruge det vi har i huset, og der er som regel altid noget, for når vi skralder er vi egentlig også gode til at lægge på lager. Fryseren indeholder stadig kød fra et stort parti blandet frossent kød vi var heldige at finde en gang. Derudover bruger vi også i sæsonen grøntsager fra vores egen lille køkkenhave, lidt leverancer fra min svigerfamilies kvægbrug og så hvis vi er så heldige at der falder lidt for riflen eller haglgeværet, så kommer det naturligvis også på menuen. 


I perioder hvor vi har skraldet meget har vi kun købt mejeriprodukter ind. Det fortæller lidt om hvor varieret skraldningens udbytte kan være. Ellers bestræber vi os på altid at have ris, pasta og diverse konserves på lager. Det handler vi typisk ind når det er på tilbud, da det ikke er det der findes oftest.


Bloggen vil rumme lidt forskellige aspekter af skraldelivet. Alt fra vores "høste", til rengøring, og til hvad der ender på tallerkenen. 


Jeg håber I vil tage godt imod mig som ny blogger, og ikke mindst en ny blog om et kontroversielt emne.


Glædelig jul til jer alle. :)


- Mille